Δεν έχω ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Πρώτη έκδοση z70100. Η RAM είναι τοποθετημένη σε βάση (socketed) από το εργοστάσιο; Η ταινία του πληκτρολογίου είναι πολύχρωμη; Αν δείτε βρωμιά – δεν το έχω καθαρίσει ακόμα!
Εξαρτάται πιθανώς από τη χώρα.
Όπως είπες, είναι η πρώτη εμπορική έκδοση και δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά σπάνια. Υποθέτω ότι θα βρεις ακόμα πολλά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχω ένα από αυτά της παραλλαγής Schneider και ένα από τα άλλα με τις δύο υποδοχές πληκτρολογίου. Θα υπέθετα ότι πριν από την εμφανιση του 664, το οποίο είχε άλλο πληκτρολόγιο, αυτή θα ήταν η μόνη παραλλαγή.
Αν έχεις ακόμα την αυθεντική θήκη και την ετικέτα στο πίσω μέρος, μπορείς πιθανότατα να βρεις το έτος παραγωγής κ.λπ.
Αυτή είναι η πρώτη παραλλαγή με τα ψηλά πλήκτρα, έτσι δεν είναι; Νομίζω ότι και η δική μου είναι έτσι.
Ναι, είναι.
Nαι, είναι tall key - αλλά δεν έχω ξαναδεί z70100. Σε ένα άλλο φόρουμ κάποιος είχε έναν και είπε ότι η RAM ήταν σε βάση (socketed) και ο Bryce απάντησε ότι καμία πλακέτα δεν είχε τη RAM σε βάση; Ο δικός μου φαίνεται επίσης εργοστασιακά τοποθετημένος σε βάση. Δεν ήξερα αν κάποιος μπορεί να έβαλε χέρι πριν από χρόνια - με τη διαφορετική καλωδίωση (loom) και τη RAM σε βάση από το εργοστάσιο. Είναι περίεργο.
Kαl το δικό μου 464 είναι επίσης διαφορετικό με αυτόν τον τρόπο. Δεν έχει το σωληνάκι πάνω από την ψύκτρα, η καλωδιοταινία του πληκτρολογίου είναι πολυχρωμη (δεν φαίνεται στη φωτογραφία, σίγουρα ψηλά πλήκτρα) και η μνήμη RAM είναι σε βάση (socketed). Επίσης δεν έχει εκείνο το αφρώδες κυβάκι, το οποίο με βάση τη θέση του μάλλον χρησιμεύει στο να κρατάει σταθερό το πληκτρολόγιο; Ορίστε μια φωτογραφία από την πάνω πλευρά.
Ευχαριστώ - η ROM 40009 που έχεις είναι επίσης σε βάση (όπως και η δική μου). Υπάρχουν ορισμένες ενδιαφέρουσες μικροδιαφορές.
Δεν χρησιμοποιώ το 464 μου όσο θα ήθελα.
Το κασετόφωνο χρειάζεται μια συντήρηση που δεν έχω το θάρρος να το λύσω τόσο βαθιά για να τη κάνω, καθώς και μια σωστή ευθυγράμμιση (alignment), οπότε είναι αρκετά οριακό εδώ και καιρό. Κατά τα άλλα λειτουργεί μια χαρά, οπότε έχω συνδέσει πάνω του το RSF3 για να σκαλίζω πράγματα ενώ απολαμβάνω την CRTC 0 ομορφιά του (το 6128 είναι crtc2 ;_; )
Σκοπεύω πάντως να το επισκευάσω σωστά όταν μπορέσω.
Καταλαβαίνω τι εννοείς — αλλά μόλις διέγνωσα και σχεδόν επισκεύασα ένα οδηγό κασέτας (tape drive) και δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο φαίνεται· είναι περισσότερο εκνευριστικό παρά οτιδήποτε άλλο. Είναι απλώς αναπόφευκτο ότι ο διακόπτης λειτουργίας ή οι συνδέσεις των ηχείων θα σπάσουν καθώς το δουλεύεις — όσο λεπτούς χειρισμούς κι αν προσπαθείς να κάνεις. Το μισώ αυτό.
Έχω δει πάρα πολλά βίντεο όπου κόσμος προκάλεσε ζημιά στις πλακέτες των CPC του και αποκόλλησε διαδρόμους (traces) εξαιτίας διάφορων παραγόντων, κάτι που θα ήθελα πολύ να αποφύγω. Δεν έχω “moo gun” (ηλεκτρική αντλία αποκόλλησης), αλλά ούτε και σε αυτό θα είχα ιδιαίτερη εμπιστοσύνη ότι δεν θα προκαλέσει κάποια ζημιά.
Τελικά, θα ήθελα να βάλω βάσεις (sockets) στους CPC μου και να βάλω έναν διακόπτη (switcher) στο 6128 μου, ώστε να έχω ένα 6128 με CRTC που δεν θα είναι τύπου 2 (ιδανικά crtc1, ώστε να έχω και τους τρεις τύπους CRTC εκτός των Plus).
Catalaßa. Prepei na po oti vrisko tis pistes stis plaketes ton CPC akoma pio euthrafstes apo ekeines ton plaketon tes Commodore, kai an chresimopoieis ilektriki antlia apokollisis - prepei na prosecheis na min einai poly zesti. Echo mathei ki ego ta mathimata mou. Tespa - oi cheirokinites antlies apokollisis Goot einai yperoches kai pithanon ligotero pithano na prokalesoun zemia, arkei na echeis ypomoni - pou itan isos to pio dyskolo mathima gia mena.