- Ναι - να κρατηθούν
- Όχι - να αφαιρεθούν
- Να αναδιαμορφωθούν (αλλά πείτε πώς)
- Δεν με νοιάζει, δεν έχω πρόβλημα
Με αφορμή το σχόλιο του @Devlin , άρχισα να σκέφτομαι τα παράσημα (badges) στο φόρουμ.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν με νοιάζει ιδιαίτερα το παιχνιδοποιημένο στοιχείο (gamification), και μέχρι στιγμής ως επί το πλείστον τα αγνοώ (μόνο περιστασιακά ρίχνω μια ματιά στα δικά μου παράσημα από περιέργεια).
Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά οφέλη που συνοδεύουν το σύστημα των Badges:
- «Αόρατη» Εκπαίδευση Χρηστών: Το Discourse αποφεύγει τα αναδυόμενα σεμινάρια (popups) και τους οδηγούς περιήγησης. Αντίθετα, χρησιμοποιεί παράσημα για να διδάξει τους μηχανισμούς της πλατφόρμας αθόρυβα. Όταν κάποιος κερδίζει ένα παράσημο επειδή παρέθεσε κείμενο, χρησιμοποίησε την αναζήτηση ή αναφέρει μια δημοσίευση, η ειδοποίηση του παρασήμου λειτουργεί ως επιβεβαίωση ότι χρησιμοποίησε σωστά τις δυνατότητες της πλατφόρμας (και παρόλο που μπορεί να φαίνεται άσκοπο, ως ενισχυτική εκπαίδευση έχει κάποια αξία).
- Μηχανισμοί Επιπέδων Εμπιστοσύνης (Trust Levels): Τα Επίπεδα Εμπιστοσύνης 1 έως 4 είναι τεχνικά παράσημα του συστήματος. Αν απενεργοποιήσουμε εντελώς το σύστημα παρασήμων, τα επίπεδα εμπιστοσύνης εξακολουθούν να λειτουργούν στο παρασκήνιο για τη διαχείριση δικαιωμάτων (όπως σύνδεσμοι, μεταφορτώσεις και χρονικά παράθυρα επεξεργασίας), αλλά οι χρήστες δεν θα βλέπουν πλέον εικονίδια παρασήμων ούτε θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις αναβάθμισης.
- Αυτοματοποιημένη Συμμετοχή σε Ομάδες: Τα παράσημα μπορούν να εκτελούν προσαρμοσμένα ερωτήματα SQL για την αυτόματη ανάθεση χρηστών σε ομάδες. Για παράδειγμα, μπορούμε να εκχωρήσουμε αυτόματα μια ομάδα «Coder» με πρόσβαση σε μια ιδιωτική κατηγορία με βάση τη συχνότητα δημοσιεύσεων στην ενότητα προγραμματισμού. Απλώς ένα παράδειγμα που μπόρεσα να σκεφτώ.
Tώρα, έχουμε τρεις διαφορετικές επιλογές για το πώς να προχωρήσουμε:
- Να τα απενεργοποιήσουμε εντελώς
- Αυτό καταργεί τη σελίδα Badges, αφαιρεί την ενότητα παρασήμων από τα προφίλ χρηστών, σταματά τα email παρασήμων και καθαρίζει την ακαταστασία της διεπαφής (UI).
- Τα δικαιώματα των επιπέδων εμπιστοσύνης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν αθόρυβα στο παρασκήνιο.
- Να αφαιρέσουμε τα περιττά και να το κρατήσουμε ρετρό
- Αφήνουμε την επιλογή
enable badgesενεργή. - Απενεργοποιούμε το
badge grant emailγια να σταματήσει το αυτόματο spam. - Απενεργοποιούμε όλες τις κοινωνικές υπερβολές (First Like, Appreciated, Popular Link, First Share).
- Τα αντικαθιστούμε με ορόσημα ειδικά για τον CPC (π.χ. Hardware Preserver, Wiki Contributor, Assembly Guru, ή οτιδήποτε άλλο). Αλλά αυτό θα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκο στη ρύθμιση, για να είμαι ειλικρινής.
- Αφήνουμε την επιλογή
Πείτε λοιπόν τη γνώμη σας ![]()
Aφήνω αυτή τη δημοσκόπηση ανοιχτή επ’ αόριστον για να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις.