Σύστημα κονκάρδων φόρουμ

• Ναι - να κρατηθούν
  • Όχι - να αφαιρεθούν
  • Να αναδιαμορφωθούν (αλλά πείτε πώς)
  • Δεν με νοιάζει, δεν έχω πρόβλημα
0 voters

Με αφορμή το σχόλιο του @Devlin , άρχισα να σκέφτομαι τα παράσημα (badges) στο φόρουμ.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν με νοιάζει ιδιαίτερα το παιχνιδοποιημένο στοιχείο (gamification), και μέχρι στιγμής ως επί το πλείστον τα αγνοώ (μόνο περιστασιακά ρίχνω μια ματιά στα δικά μου παράσημα από περιέργεια).

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικά οφέλη που συνοδεύουν το σύστημα των Badges:

1. «Αόρατη» Εκπαίδευση Χρηστών: Το Discourse αποφεύγει τα αναδυόμενα σεμινάρια (popups) και τους οδηγούς περιήγησης. Αντίθετα, χρησιμοποιεί παράσημα για να διδάξει τους μηχανισμούς της πλατφόρμας αθόρυβα. Όταν κάποιος κερδίζει ένα παράσημο επειδή παρέθεσε κείμενο, χρησιμοποίησε την αναζήτηση ή αναφέρει μια δημοσίευση, η ειδοποίηση του παρασήμου λειτουργεί ως επιβεβαίωση ότι χρησιμοποίησε σωστά τις δυνατότητες της πλατφόρμας (και παρόλο που μπορεί να φαίνεται άσκοπο, ως ενισχυτική εκπαίδευση έχει κάποια αξία).
  2. Μηχανισμοί Επιπέδων Εμπιστοσύνης (Trust Levels): Τα Επίπεδα Εμπιστοσύνης 1 έως 4 είναι τεχνικά παράσημα του συστήματος. Αν απενεργοποιήσουμε εντελώς το σύστημα παρασήμων, τα επίπεδα εμπιστοσύνης εξακολουθούν να λειτουργούν στο παρασκήνιο για τη διαχείριση δικαιωμάτων (όπως σύνδεσμοι, μεταφορτώσεις και χρονικά παράθυρα επεξεργασίας), αλλά οι χρήστες δεν θα βλέπουν πλέον εικονίδια παρασήμων ούτε θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις αναβάθμισης.
  3. Αυτοματοποιημένη Συμμετοχή σε Ομάδες: Τα παράσημα μπορούν να εκτελούν προσαρμοσμένα ερωτήματα SQL για την αυτόματη ανάθεση χρηστών σε ομάδες. Για παράδειγμα, μπορούμε να εκχωρήσουμε αυτόματα μια ομάδα «Coder» με πρόσβαση σε μια ιδιωτική κατηγορία με βάση τη συχνότητα δημοσιεύσεων στην ενότητα προγραμματισμού. Απλώς ένα παράδειγμα που μπόρεσα να σκεφτώ.

Tώρα, έχουμε τρεις διαφορετικές επιλογές για το πώς να προχωρήσουμε:

• Να τα απενεργοποιήσουμε εντελώς
    • Αυτό καταργεί τη σελίδα Badges, αφαιρεί την ενότητα παρασήμων από τα προφίλ χρηστών, σταματά τα email παρασήμων και καθαρίζει την ακαταστασία της διεπαφής (UI).
    • Τα δικαιώματα των επιπέδων εμπιστοσύνης θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν αθόρυβα στο παρασκήνιο.
  • Να αφαιρέσουμε τα περιττά και να το κρατήσουμε ρετρό
    • Αφήνουμε την επιλογή enable badges ενεργή.
    • Απενεργοποιούμε το badge grant email για να σταματήσει το αυτόματο spam.
    • Απενεργοποιούμε όλες τις κοινωνικές υπερβολές (First Like, Appreciated, Popular Link, First Share).
    • Τα αντικαθιστούμε με ορόσημα ειδικά για τον CPC (π.χ. Hardware Preserver, Wiki Contributor, Assembly Guru, ή οτιδήποτε άλλο). Αλλά αυτό θα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκο στη ρύθμιση, για να είμαι ειλικρινής.

Πείτε λοιπόν τη γνώμη σας :slight_smile:

Aφήνω αυτή τη δημοσκόπηση ανοιχτή επ’ αόριστον για να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις.

Μου αρέσει πολύ αυτή η ιδέα, καθώς ταιριάζει περισσότερο με τον ρετρό χαρακτήρα του φόρουμ. Λίγο σαν την αξιολόγηση βάσει αριθμού δημοσιεύσεων στο παλιό φόρουμ, η οποία βασιζόταν στα μοντέλα CPC. Αλλά κατανοώ απόλυτα την πολυπλοκότητα αυτού του εγχειρήματος.

Μου αρέσει η πτυχή της αξιολόγησης εμπιστοσύνης (trust rating) στο νέο φόρουμ. Όσο περισσότερο συνεισφέρεις, τόσο περισσότερες λειτουργίες αποκτάς και ελπίζω ότι αυτό θα σε βοηθήσει @Gryzor όσον αφορά ορισμένα θέματα διαχείρισης. Επίσης, σταματάει ένα μέρος του spam από το οποίο υπέφερε μερικές φορές το παλιό φόρουμ. Τουλάχιστον έτσι ελπίζω!

M’ άρεσαν τα παλιά σήματα με την έννοια ότι έδειχναν την ενεργή συμμετοχή στην κοινότητα.

Θα μπορούσαν να απονέμονται αυτόματα (αριθμός δημοσιεύσεων, αριθμός απαντήσεων, αριθμός «ευχαριστώ» από τον αρχικό συντάκτη, αριθμός thumbs up). Θα έπρεπε επίσης να υπάρχουν κάποιες επιπλέον επιβραβεύσεις από τους συντονιστές για πολύ εξυπηρετικούς χρήστες (σκεφτείτε τον Bryce, καθώς έχει προσφέρει τεράστια αξία στην κοινότητα). Κάτι σαν βραβεία της κοινότητας.

Θα μπορούσαμε μάλιστα να διοργανώνουμε κάτι μία φορά το χρόνο για να ψηφίζουμε σε συγκεκριμένες κατηγορίες και μετά να απονέμουμε βραβεία στα μέλη.

Πέραν αυτού - αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο φάση «έι, χρησιμοποίησες ένα smiley»… δεν είμαι σίγουρος αν αυτό έχει και μεγάλη αξία.

Τα ειδικά «βραβεία» είναι κάτι που είχα αρχίσει να υλοποιώ στο παλιό φόρουμ με προσαρμοσμένα κείμενα χρηστών. Θα ήταν ωραίο να τα είχαμε, αλλά θα μπλέκαμε πάλι στην κόλαση των ψηφοφοριών — κάποιοι θα ξεσήκωναν κόσμο για να πάρουν ψήφους, ενώ άλλοι (όπως ο Bryce) δεν θα το έκαναν, οπότε δεν είμαι σίγουρος για αυτό…

Aπλώς το θέτω προς συζήτηση - τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό. Είμαι εντάξει με τα πάντα. Είμαι επίσης μια χαρά με το σύστημα όπως είναι τώρα.