Το '87, ο υπολογιστής μου ήταν ένας Commodore 64 και τον λάτρευα πραγματικά. Την ίδια εποχή, ο Amstrad CPC ήταν τεράστια επιτυχία στη Γαλλία. Και πρέπει να ομολογήσω ότι όποτε έβλεπα έναν σε σπίτι φίλου, μπορούσα να περάσω ώρες παίζοντας σε αυτόν!
Τελικά αγόρασα κι εγώ έναν πριν από περίπου είκοσι χρόνια, αλλά πάντα θεωρούσα κρίμα που δεν υπήρχε μια «mini» έκδοση του CPC, όπως συνέβη με τον C64, τον Spectrum ή την Amiga.
Παρόλο που ακόμα μου αρέσει να βγάζω τους παλιούς μου υπολογιστές από καιρό σε καιρό για να παίζω, κυρίως απολαμβάνω να τους έχω διακοσμητικούς στο γραφείο μου. Πάνει πολύ λιγότερο χώρο από τις αυθεντικές μηχανές .
Αφού διασκέδασα φτιάχνοντας μια μικρή οθόνη LCD Commodore για το A500 Mini μου, σκέφτηκα ότι η κατασκευή ενός μικροσκοπικού CPC 6128 θα ήταν εφικτή.
Έτσι, στρώθηκα στη δουλειά. Και μετά από δύο μήνες εργασίας, κατέληξα σε μια έκδοση που πιστεύω ότι είναι αρκετά πιστή στο πρωτότυπο.
Όπως και με το προηγούμενο project μου, έφτιαξα ένα βίντεο για να μοιραστώ όλη τη διαδικασία με άλλους λάτρεις του είδους. Δεδομένου ότι το YouTube δεν προτείνει απαραίτητα γαλλικά βίντεο εκτός Γαλλίας, ορίστε (μην ανησυχείτε, το YouTube το έχει μεταγλωττίσει αυτόματα στα αγγλικά):
Ελπίζω να απολαύσετε αυτόν τον μικρό φόρο τιμής σε αυτό το υπέροχο κομμάτι της βρετανικής ιστορίας του gaming.
Συμφωνώ, θα ήταν τέλειο να έχει ένα FPGA μέσα!
Στην πραγματικότητα δεν έχει πέσει ακόμα στα χέρια μου ένα MiSTer, και δεν ξέρω αν θα χωρούσε μέσα στο περίβλημα της οθόνης… Επίσης δεν γνωρίζω αν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί εικονικό πληκτρολόγιο σε αυτού του τύπου τη συσκευή.
Ísws na mporoúses na aneváseis to schedió sou sto JLCPCB í sto PCBWay, kathós i yperesía 3D ektyposís tous eínai pára polý kalí kai tha vgáleis kai kápoia chrímata.
Aυτό είναι πράγματι πολύ καλό επιχειρημα. Όταν βλέπω τα απόλυτα διαφανή 3D renderings των εξαρτημάτων της PCBway (τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να πετύχεις με έναν τυπικό 3D εκτυπωτή), υποθέτω ότι η ποιότητά τους πρέπει να είναι γενικά πολύ καλή. Αλλά δεν γνωρίζω πόσο κοστίζει…
Παρόλο που έχω φτιάξει το δικό μου, θα μου άρεσε πολύ να δω να κυκλοφορεί ένα επίσημο!
Στην πραγματικότητα όμως, νομίζω ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο… Ίσως μόνο η έκδοση του πληκτρολογίου, αλλά η προσθήκη μιας οθόνης θα το έκανε πολύ πιο ακριβό (ειδικά τώρα)· και δεν είμαι σίγουρος αν όλοι είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο.
Νομίζω ότι η Retrogames έχει κατοχυρώσει όλα τα ονόματα μηχανημάτων όπως THEST, THE464, THE6128…
Προσωπικά πιστεύω ότι αν θέλουν να πουλήσουν έναν Amstrad θα επιλέξουν τον 464, ίσως είναι πιο εμβληματικό σχέδιο για τον κόσμο.
Δεν μπορώ να φτιάξω μια παρτίδα για πώληση, λυπάμαι, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία 3D εκτύπωσης. Αλλά μπορείς να αγοράσεις το STL και να το εκτυπώσεις μόνος σου ή σε ένα fablab. Επίσης, θα ήταν σίγουρα δυνατό να το εκτυπώσεις μέσω PCBway ή άλλου παρόχου (δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ).