GALAGA CPC AI από REVIVE8BIT

Το #revive8bit φέρνει το #GALAGA μέσω της τεχνικής «διορθωμένης Τ.Ν.» (χρησιμοποιεί ΤΝ και τη διορθώνει στη συνέχεια). Μπορείτε να απολαύσετε τον τίτλο «GALAGA CPC IA» από τον σύνδεσμο στο κανάλι του: https://revive8bit.com/game/galaga #videodrome #escenAmstrad #buoh #amstrad #pcw #CPC #AMSTRAD_IA #septiembre2026

6 «Μου αρέσει»

Το φόρτωσα και αρχικά ήταν αρκετά ελπιδοφόρο καθώς τα γραφικά φαίνονται ωραία, αλλά τελικά απογοητεύτηκα οικτρά.

Πρώτον, υπάρχει μια φοβερή επιβράδυνση της μουσικής σχεδόν αμέσως.

Μόλις αποκτήσεις το δεύτερο σκάφος, το παιχνίδι δεν έχει καμία πρόκληση. Μπορείς να εξολοθρεύσεις σχεδόν κάθε εχθρό που έρχεται απλά μένοντας ακίνητος στο μέσο της οθόνης και πατώντας βολή.

Υπάρχει ένα απαίσιο κόλλημα (glitch) με τη δέσμη ἕλξης των εχθρών όταν σου παίρνουν το σκάφος.

Αν αφήσεις τους εχθρούς να έρθουν και να σχηματίσουν το κύμα επίθεσής τους, υπάρχει μόνο ένα μοτίβο επίθεσης — οι εχθροί κατευθύνονται απευθείας στο σκάφος σου ενώ περιστασιακά ρίχνουν βόμβες, οπότε είναι πολύ εύκολο να τους σκοτώσεις. Εκτός αν αποφασίσουν να επιτεθούν όλοι μαζί, οπότε καταλήγεις (όπως εγώ) με 8 εχθρούς τον έναν πάνω στον άλλον να κινούνται προς το σκάφος σου ρίχνοντας βόμβες που ήταν αδύνατον να αποφύγεις.

Εκτός από την επιβράδυνση, η μουσική εισαγωγής είναι πολύ κοντά σε αυτήν των arcade, αλλά όταν ολοκληρώνεις μια πίστα προκλήσεων (challenging stage), η μουσική είναι τόσο φάλτσα που ακούγεται σαν ο CPC να περνάει ιατρική κρίση.

Το παράτησα γύρω στην πίστα 15 καθώς δεν υπήρχε νόημα να συνεχίσω.

Ορίστε μια έκδοση σε κασέτα (cartridge) αν θέλει κάποιος να το δοκιμάσει στο GX4000 του. Ωστόσο, δεν αποθηκεύει τα υψηλά σκορ (ένα ωραίο χαρακτηριστικό που έχουν συμπεριλάβει) και αποτυγχάνει στο PicoGX.

Galaga.cpr (256.1 KB)

5 «Μου αρέσει»

Eίμαι σίγουρος ότι ο συνάδελφός μας @revive8bit διαβάζει όσα γράφουμε και διορθώνει τα λάθη!!!

3 «Μου αρέσει»

Ξέρω ότι ήμουν πολύ αυστηρός, αλλά αν το παιχνίδι είχε δημιουργηθεί στο χέρι θα ήμουν πιο επιεικής :slight_smile:

Ωστόσο, ακόμα κι αν ήταν χειροποίητο, φαίνεται σαν να κυκλοφόρησαν το παιχνίδι με ελάχιστες δοκιμές· πρέπει να είχαν δει αυτά τα προβλήματα πριν το κυκλοφορήσουν!

3 «Μου αρέσει»

Το πρόβλημα με την επιβράδυνση της μουσικής διορθώθηκε. Επίσης, έχει ήδη προστεθεί προοδευτική δυσκολία, αλλά σε μία με δύο μέρες θα προσθέσω και δυνατότητα επιλογής επιπέδου δυσκολίας.

4 «Μου αρέσει»

Υποθέτω ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε με το λυχνάρι του Αλαντίν. Το ερώτημα είναι αν η Τ.Ν. είναι αντικείμενο ή υποκείμενο. Από εκεί ξεκινά και η επισήμανση της χρήσης της. Το κακό είναι ότι αυτό είναι κάτι καινούργιο, δεν έχει καμία σχέση με εργαλεία βοηθείας, αλλά με αμιγείς αντικαταστάτες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μετατροπής μπορεί να είναι ακριβώς ίδια με αυτά ενός ανθρώπου προγραμματιστή της Amstrad, μόνο που τα ελαττώματά της αποδίδονται στην έλλειψη εμπειρίας ή χρόνου που μπορεί να αφιερώσει στο έργο. Το πρόβλημα είναι ότι, αν πρόκειται για άνθρωπο, πρέπει να επαινούμε την προσπάθεια ακόμα κι αν δεν επιτευχθούν όλοι οι στόχοι, αυτό είναι κάτι το λογικό. Πρέπει να απαιτούμε το ίδιο από μια μηχανή;

Είναι δίκαιο να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τους καλλιτέχνες της σκηνής και τις ρομποτικές μηχανές;

2 «Μου αρέσει»

Όλα τα προβλήματα θα πρέπει να έχουν διορθωθεί τώρα. Αν έχετε να προτείνετε κι άλλες βελτιώσεις, μη διστάσετε.

galaga.dsk αρχείο

https://revive8bit.com/dl/-KSmzBF1kR71b9Q9qm8xDw

Αγγλικό Εγχειρίδιο

https://revive8bit.com/dl/YfN37oG4JTWkAmKFkjZQAQ

Ελληνικό Εγχειρίδιο
https://revive8bit.com/dl/lpFk790g48ZXedWvOfr0Nw

5 «Μου αρέσει»

Eucharistó polý, i mousikí akoúgetai kalá tóra :smiling_face:

1 «Μου αρέσει»

To βίντεο δεν είναι διαθέσιμο;

διορθώθηκε

2 «Μου αρέσει»

Ο ήχος είναι εξαιρετικός, πραγματικά πολύ κοντά στον ήχο των arcade!

Η μουσική είναι πραγματικά εξαιρετική τώρα, χωρίς καθυστερήσεις και ακούγεται υπέροχα :slight_smile:

Μου αρέσει που διορθώθηκε το glitch με τη δέσμη έλξης των εχθρών, δείχνει επίσης πολύ ωραίο.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) των εχθρών έχει ακόμα μερικά θεματάκια όμως. Όταν εφορμούν προς το σκάφος σου, κινούνται μόνο προς το μέρος σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει τρόπος να τους αποφύγεις, πρέπει οπωσδήποτε να τους πυροβολήσεις (σε αντίθεση με την αυθεντική έκδοση του arcade, όπου μπορούν να προσπεράσουν το σκάφος σου και να βγουν από το κάτω μέρος της οθόνης χωρίς να σε χτυπήσουν). Αυτό σημαίνει επίσης ότι όταν πολλοί εχθροί ορμούν πάνω σου ταυτόχρονα (πράγμα που συμβαίνει συχνά), μπορεί να καταλήξεις με 5 ή 6 εχθρούς τον έναν πάνω στον άλλον. Δική σου είναι η απόφαση, φυσικά, αλλά θα έμοιαζε περισσότερο στην έκδοση του arcade αν είχαν κάποια τυχαία συμπεριφορά και δεν ακολουθούσαν απλώς το σκάφος σου συνέχεια.

Μέχρι το κύμα 5 ή 6, παρατήρησα ότι οι εχθροί άρχισαν επίσης να μπερδεύονται: αντί να σχηματίζουν μια μεγάλη ομάδα στην οθόνη και να περιμένουν τους υπόλοιπους εχθρούς να μπουν, τώρα μερικές φορές άρχιζαν να εφορμούν προς το μέρος σου πριν εμφανιστεί το επόμενο γκρουπ εκείνου του κύματος (αν βγάζει νόημα αυτό). Ίσως βέβαια αυτό να γίνει επίτηδες.

Η αποθήκευση του hiscore είναι μια πολύ ωραία πινελιά, αν και μου πήρε λίγη ώρα να θυμηθώ ότι έπρεπε να ρυθμίσω τον δίσκο σε “unprotected” στο RetroVirtualMachine για να λειτουργήσει!

Eυχαριστώ Slider271, διορθώνω τα θέματα με τη τεχνητή νοημοσύνη (AI). Έχεις δίκιο για τη σκόπιμη επίθεση πριν μπούνε όλα τα κύματα. Πιστεύω ότι αυτό λειτουργεί καλύτερα για τον Amstrad, κυρίως λόγω του μικρού ύψους της οθόνης.

1 «Μου αρέσει»

διορθώθηκε. Μπορείτε να το κατεβάσετε ξανά
https://revive8bit.com/dl/-KSmzBF1kR71b9Q9qm8xDw

4 «Μου αρέσει»

To καταλαβαίνω αυτό, καθώς η οθόνη του CPC είναι οριζόντια (landscape) και όχι κατακόρυφη (portrait).

Και ευχαριστώ για την ενημερωμένη έκδοση, πράγματι διορθώνει πολλά από τα προβλήματα της AI των εχθρών :slight_smile:

Έπαιξα τη νεότερη έκδοση αυτού του παιχνιδιού αρκετά περισσότερο απόψε, και βρήκα επίσης ένα παιχνίδι για CPC που λέγεται Star Fight, το οποίο δοκίμαζα: https://youtu.be/AKprbS3t7mU?si=xPbH_RMf3_97UqtB

Δεν θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά οφείλω να πω ότι το Star Fight είναι ένα πιο εντυπωσιακό shoot 'em up για τον CPC, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι αρχικά γράφτηκε σε Amstrad Basic με κάποιον πρόσθετο γλώσσας μηχανής (machine code). Αυτό δεν αναιρεί την προσπάθεια στο Galaga, αλλά υπάρχει πολύ τρεμόπαιγμα (flickering) και άλλα θέματα (όπως το ότι οι εχθροί συνεχίζουν να στοιβάζονται μαζί, και το παιχνίδι επανεκκινεί σχεδόν αμέσως αφού χάσεις μια ζωή αντί να αφήσει τους εχθρούς να επανέλθουν στη θέση τους) που επηρεάζουν αρνητικά το gameplay, ενώ το Star Fight τρέχει απίστευτα ομαλά χωρίς καθόλου τρεμόπαιγμα και είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό.

Ξέρω ότι το Star Fight είναι πιο απλό παιχνίδι, αλλά δείχνει τι μπορεί να γίνει στον Amstrad όταν ο κώδικας γράφεται στο χέρι, σε σύγκριση με το να δίνεις prompts σε AI. Και το Galaga δεν παίζει πραγματικά σαν το arcade παιχνίδι στο οποίο υποτίθεται ότι βασίζεται, εκτός αν είσαι πάρα πολύ επιεικής.

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να φαίνομαι λίγο απότομος/κάθαρμα εδώ, αλλά απλώς πιστεύω ακράδαντα ότι είναι σημαντικό να δημιουργείς κώδικα που κατανοείς και μπορείς να βελτιώσεις ο ίδιος για να φτιάξεις ένα καλύτερο παιχνίδι. Αν αδικώ τον/την @revive8bit και πράγματι κατανοεί τον κώδικα που παρήγαγε η AI, αλλά απλώς δεν είναι ακόμη τόσο προχωρημένος/η στον προγραμματισμό ώστε να φτιάξει ένα καλύτερο παιχνίδι, τότε ζητώ συγγνώμη. Απλώς αισθάνομαι, έχοντας αφιερώσει ειλικρινά μερικές ώρες παίζοντας αυτή την έκδοση του Galaga μήπως μου ξέφυγε κάτι, ότι χρειάζεται πολλή ξαναδουλειά για να γίνει ένα πραγματικά καλό και ευχάριστο παιχνίδι. Και αν αυτή η βελτίωση γινόταν με ανθρώπινο προγραμματισμό, το τελικό παιχνίδι θα ήταν πολύ καλύτερο. Θα λάτρευα μια πραγματικά πιστή έκδοση του Galaga στον CPC!

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι είναι λίγο παραπλανητικό να το λέμε Galaga, γιατί στην πραγματικότητα δεν παίζεται καθόλου όπως το Galaga.

2 «Μου αρέσει»

Από εδώ και στο εξής, θα τον φωνάζουμε Galactus. :sweat_smile:

3 «Μου αρέσει»

Ωστόσο, κάθε προγραμματιστής CPC και το… CAT tool του γνωρίζουν ότι μπορείς εύκολα να αλλάξεις το πλάτος και το ύψος της οθόνης για να καλύψεις τις ανάγκες του παιχνιδιού σου, διατηρώντας τα πάντα εντός του ορίου των 16k της μνήμης οθόνης.

3 «Μου αρέσει»