Αυτό φαίνεται πράγματι πολύ ενδιαφέρον ως συνδυασμός μέσων!
Découvrez ORMUZ comme si vous étiez à bord. Ce récit/test transforme une partie sur Amstrad CPC en véritable mission sous-marine, entre tension, imprévus et humour.
Une plongée originale dans un jeu aussi fascinant que récalcitrant, à lire gratuitement dans votre navigateur ou à télécharger au format PDF.
Ανακαλύψτε το ORMUZ σαν να είσαστε στο σκάφος. Αυτή η ιστορία/δοκιμή μετατρέπει μια παρτίδα στο Amstrad CPC σε μια πραγματική υποβρύχια αποστολή, γεμάτη ένταση, απρόοπτα και χιούμορ.
Μια πρωτότυπη βουτιά σε ένα παιχνίδι τόσο συναρπαστικό όσο και δύστροπο, για να το διαβάσετε δωρεάν στο πρόγραμμα περιήγησής σας ή να το κατεβάσετε σε μορφή PDF.
Η ιστορία πίσω από το «ORMUZ raconté de l’intérieur» είναι λίγο ασυνήθιστη.
Αρχικά ξεκίνησε ως μια βιβλιοκριτική για το γαλλικό webzine Crack’N ROM Nostalgie (CNR). Το εγχειρίδιο δεν εξηγούσε και πολλά, ήταν στα ισπανικά και στην αρχή δεν μπορούσα καν να καταλάβω πλήρως όλους τους χειρισμούς.
Έτσι, η κριτική μετατράπηκε γρήγορα σε μια είδος «τυφλής» εξερεύνησης: παίζοντας, πειραματιζόμενος, αποτυγχάνοντας, ξεκινώντας από την αρχή και προσπαθώντας να καταλάβω τι ακριβώς έκανε το παιχνίδι.
Έχω την τάση να εμβαθύνω αρκετά στα πράγματα όταν ασχολούμαι μαζί τους, οπότε κάποια στιγμή άρχισα να κοιτάζω και τον κώδικα. Δεν ήταν καθόλου σχεδιασμένο· απλώς το χρειάστηκα για να κατανοήσω ορισμένους από τους μηχανισμούς και να επιβεβαιώσω αν αυτό που νόμιζα ότι έβλεπα καθώς έπαιζα ίσχυε πράγματι στο παιχνίδι.
Μέχρι τότε είχα ήδη αφιερώσει ένα γελοίο ποσό χρόνου σε αυτό που υποτιθέταν ότι θα ήταν μια αρκετά σύντομη διαδικτυακή κριτική. Το να τα συμπιέσω όλα αυτά σε λίγες μόνο γραμμές δεν είχε πλέον ιδιαίτερο νόημα.
Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα να αφηγηθώ την εξέλιξη του παιχνιδιού μέσα από το υποβρύχιο, σαν το πλήρωμα να ζούσε πραγματικά την αποστολή. Πολλά από όσα συμβαίνουν στην ιστορία προέρχονται απευθείας από το ίδιο το παιχνίδι: τους μηχανισμούς του, τους περιορισμούς του και μερικές από τις δυσάρεστες εκπλήξεις που επιφυλάσσει στον παίκτη.
Και τελικά, με κάποιον τρόπο, αυτό έγινε ένα μικρό βιβλίο 80 σελίδων.
Το CPC FANZ BZH το δημοσίευσε αργότερα δωρεάν, τόσο για online ανάγνωση όσο και σε μορφή PDF.
Οπότε ναι, η ανάμειξη των ειδών ήταν τελικά εσκεμμένη, αν και προέκυψε κυρίως επειδή αφιέρωσα πάρα πολύ χρόνο προσπαθώντας να καταλάβω το ORMUZ όπως έπρεπε.
Αυτό ακριβώς ήταν το σκεπτικό πίσω από όλα αυτά: να κάνουμε τους παίκτες να θέλουν να παίξουν το παιχνίδι. Απλώς πρόσθεσα λίγα περισσότερα στοιχεία στο υπόβαθρο της ιστορίας, για να εμπλουτίσω το σύμπαν της και να δώσω στον παίκτη κάτι παραπάνω για να πιαστεί, αντί να κάθεται μπροστά στην οθόνη του CPC σαν κάποιος που κοιτάζει τη θάλασσα, ελπίζοντας ότι από θεία πρόνοια θα ξεβραστεί τελικά στην ακτή ένα μπουκάλι με μερικές επιπλέον εξηγήσεις.
Αν κάποιος θελήσει ποτέ να μεταφράσει την ιστορία στα Αγγλικά, ή γιατί όχι στα Ισπανικά, θα του έδινα με χαρά την άδειά μου.
Έχω μόνο δύο προϋποθέσεις:
— πρέπει να παραμείνει δωρεάν για λήψη και κοινοποίηση·
— και θα ήθελα να αναλάβω εγώ τη σελιδοποίηση.