CATart - πού βρίσκεται;

Από τότε που εφάρμοσα το RVMplayer στο φόρουμ και το ρύθμισα ώστε να εκτελεί το CAT κατά την εκκίνηση, αναρωτιόμουν, τι απέγιναν τα CATart intros; Γιατί υπάρχουν τόσο λίγα από αυτά; Θα ήταν ωραίο να αναλάμβανε ένας δημιουργός να το φροντίσει αυτό για τους άλλους…

Από όσο ξέρω, η CAT Art δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να παίξεις με τους χαρακτήρες στα ονόματα των αρχείων, οι οποίοι μπορούν να περιέχουν κώδικες ελέγχου, και επιπλέον, τα ονόματα των αρχείων εμφανίζονται με διαφορετική σειρά στην CAT και στην |DIR…

nαι, κι εγώ έτσι το έχω καταλάβει. Γι’ αυτό είπα ότι, αν κάποιος έφτιαχνε έναν τέτοιον editor/creator θα ήταν τέλεια. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι εφικτό βέβαια, απλώς σκέψεις κάνω :slight_smile:

Η «CAT Art» ήταν κάποτε εντυπωσιακή

Κατά τη γνώμη μου (IMHO), η CAT Art είναι ένα έξυπνο κόλπο που είχε τον αντίκτυπό του την εποχή εκείνη.

Ως χρήστης θα εντυπωσιαζόσουν και θα σκεφτόσουν «τέλειο!». Και μετά ίσως «ουάου, οι προγραμματιστές είναι τόσο δυνατοί που μπορούν να τρέξουν κώδικα πριν καν ξεκινήσω το παιχνίδι» ή κάτι τέτοιο.

Τώρα, αυτά μπορούν να θεωρηθούν μια ευχάριστη προσθήκη, αν και όχι ιδιαίτερα σημαντική.

Επίσης, έχει εφαρμογή μόνο σε λογισμικό που διανέμεται σε εικονικά αρχεία δισκέτας (DSK/EDSK/κτλ), ως ένας τρόπος να υποδειχθεί στον χρήστη τι να εκτελέσει. Τότε ήταν ο καθιερωμένος τρόπος διανομής λογισμικού.

Σήμερα η αξία της έχει ξεθωριάσει

Σήμερα η εμπειρία είναι πιο ποικιλόμορφη και ορισμένοι τρόποι δεν επιτρέπουν τη χρήση της CAT Art:

• Οι εξομοιωτές (emulators) τείνουν να μαντεύουν αυτόματα ποιο πρόγραμμα πρέπει να εκτελεστεί, για να γλιτώσουν τον χρήστη από μερικά πατήματα πλήκτρων (και από χρόνο, αν η εξομοίωση του πληκτρολογίου δεν είναι τέλεια).
  • Το λογισμικό μπορεί να διανεμηθεί με άλλα μέσα:
    • πράγματα (π.χ. Nocart, επεκτάσεις που κάνουν λήψη από διακομιστή μέσω WiFi) που εξομοιώνουν την ανάγνωση αρχείων αλλά τίποτα άλλο, χωρίς ανάγνωση track+sector, χωρίς την πραγματική δομή συστήματος αρχείων που ο CPC κληρονομεί από το CP/M.
    • εικονίδια κασέτας (tape image). Καθώς ορισμένοι εξομοιωτές μπορούν να κάνουν άμεση φόρτωση από εικονική κασέτα, δεν θεωρείται πλέον επιλογή δεύτερης κατηγορίας.

Εσείς τι πιστεύετε;

1 «Μου αρέσει»

Τo CATart είναι ΤΟΣΟ εκνευριστικό.

Δεν θέλω να βλέπω μια οθόνη που αναβοσβήνει γεμάτη χρώματα, θέλω να τρέξω ένα παιχνίδι - ή να τσεκάρω γρήγορα τι υπάρχει στον δίσκο.

Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση είναι ακόμα πιο εκνευριστικό, καθώς عادة καθαρίζει την οθόνη και αλλάζει τα χρώματα της γραφίδας (pen colors).

Και όταν θέλω να αντιγράψω τα αρχεία, ο κατάλογος είναι ένα απόλυτο μπάχαλο.

Θέλω να πω, καλό είναι αν αρέσει σε κάποιον να κάνει CATart, αλλά παρακαλώ δώστε και μια καθαρή εικόνα χωρίς αυτό.

1 «Μου αρέσει»

Προσωπικά, πάντα λάτρευα το CatArt! Μάλιστα, συμπεριέλαβα μερικά απλά στις «πρόσφατες» παραγωγές μου.

Έχω δει αρκετά περίπλοκα και δημιουργικά CatArts στη σύγχρονη εποχή του Amstrad CPC. Δίνουν πάντα ένα καθαρό φινίρισμα σε ένα εξαιρετικό demo! :star_struck:

3 «Μου αρέσει»

Το έχω κάνει μόνο μία φορά και από τα λίγα που θυμάμαι ήταν μια βαρετή χειροκίνητη εργασία, αλλά είναι κάτι που ένας demo coder θα έπρεπε να έχει (ή να είχε) στο μανίκι του.

Δεν φταίει το CatArt που οι εξομοιωτές δεν συνεργάζονται καλά μαζί του. Είναι μια μορφή τέχνης, οπότε προκαλεί κάθε είδος αντίδρασης από τον κόσμο.

Είμαι εντελώς υπέρ στο να δούμε περισσότερα τέτοια. Σίγουρα υπάρχει χώρος για κάποιες πρωτότυπες μορφές που δεν έχουμε δει ακόμα. Και από όσο θυμάμαι, σπάνια χρειάζεται να βγάλεις ένα «σωστό» κατάλογο (directory) από δίσκους με CatArt.

3 «Μου αρέσει»

Έγραψα ένα άρθρο για το Donut Mag πριν από μερικά χρόνια, εξηγώντας πώς λειτουργούσε και πώς μπορούσες να το κάνεις μόνος σου. Θα πρέπει να ψάξω να βρω το κείμενο κάπου και να το προσθέσω στο wiki. Αν και νομίζω ότι ήμουν λίγο δήθεν που το έλεγα WonDIR ή κάπως έτσι δήθεν!

2 «Μου αρέσει»

Ήταν τέλειο τις πρώτες φορές που το είδα. Αλλά γρήγορα άρχισε να μου είναι αδιάφορο, υποθέτω. Κάποια από αυτά είναι πολύ καλοφτιαγμένα, αλλά είναι επίσης λίγο εκνευριστικό όταν ο υπολογιστής δεν συμπεριφέρεται όπως του ζήτησες.

Αυτές τις μέρες εκτιμώ έναν καθαρό κατάλογο. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην κάνουμε πολλές υποθέσεις για το πώς αποκτούν πρόσβαση στα αρχεία τους οι άνθρωποι.

Ίσως να εκτιμούσα περισσότερο το catart αν διανεμόταν πράγματι ως catart. Υποθέτω ότι θα έπρεπε να περιμένω να το δω σε demos, αλλά θα προτιμούσα να μην τρώω «catbomb» όταν ξεκινάω παιχνίδια. Ξέρω ότι πολλά σπουδαία παιχνίδια το κάνουν, αλλά πήρα την προσωπική απόφαση να μην το συμπεριλάβω στα δικά μου.

Μια συλλογή από catart θα ήταν ωραία να τη δει κανείς. Έχει κανείς αγαπημένα;

1 «Μου αρέσει»

Μπορεί κάποιος να δώσει ένα καλό παράδειγμα; Δεν πέτυχα ποτέ κανένα παλιά, και πιθανότατα δεν έχω τρέξει ποτέ την εντολή CAT σε τίποτα άλλο εκτός από δισκέτα CPM :smiley:

Εδώ μπορείς να βρεις μερικά :slight_smile:

Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτό όπου αποθηκεύονται τα υψηλά σκορ!

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πάρα πολύ. Τώρα το βλέπω - και πρέπει να ομολογήσω - μου αρέσει! :heart_eyes:

2 «Μου αρέσει»

Orion_Prime_SP_3p_Side1.dsk (220,3 KB)

Λάτρεψα το Orion Prime, ειδικά εκεί που ετοιμάζεται να γράψει το όνομα του δημιουργού και μετά διορθώνεται.

EDITO: Ω, δεν μπορώ να βρω το πλήκτρο COPY!!

3 «Μου αρέσει»

Στον RVM-player είναι το πλήκτρο Alt-Gr

2 «Μου αρέσει»

Ναι, αυτό είναι πολύ τέλειο!

Σωστά! Ευχαριστώ :slight_smile:

Πώπω, είχα ξεχάσει τελείως εκείνο το Orion prime, πραγματικά πολύ τέλειο!

Στο Vivaldi, δυστυχώς, το ALT GR παρακάμπτεται από τον περιηγητή.

Aλήθεια; Αναρωτιέμαι μήπως είναι θέμα ρυθμίσεων του πληκτρολογίου, γιατί σε εμένα δούλεψε μια χαρά (χρησιμοποιώ κι εγώ Vivaldi)

Χμ, ενδιαφέρον, αύριο θα ελέγξω τους κωδικούς σάρωσης (scan codes) για το πληκτρολόγιό μου για να δω αν στέλνει κωδικό ALT GR ή απλώς ένα ALT

EDIT: Εντάξει, σήμερα έμαθα ότι τα αμερικανικά αγγλικά (US Eng) αντιμετωπίζουν το πλήκτρο ALT GR ως δεξί ALT, ενώ τα διεθνή αγγλικά στέλνουν κωδικό ALT GR. Η αντιγραφή λειτουργεί τώρα :slight_smile:

Aυτή που εμφανίζει τα υψηλά σκορ είναι απίστευτη.

1 «Μου αρέσει»